Grčka ostrva - Kos

 

 

 

Grčko ostrvo Kos na jednom mestu pruža sve što savremen turista očekuje: dobri hoteli i zabava, prelepe plaže i priroda, bogata istorija. Kos pripada grupi ostrva Dodekaneze i treće je po veličini ostrvo ovog arhipelaga. Nalazi se severno od ostrva Nisiros i južno od ostrva Kalimnos. Od ukupno 30.000 stanovnika, 17.000 živi u gradu Kos. Ostvo je dugačko 45 km, a široko 2-11 km. Kos je od turske obale udaljen samo 10 km i nalazi se preko puta Bodruma.


Najpoznatiji stanovnik Kosa bio je Hipokrat, otac medicine. Rođen je 460 . godine pre n.e.. Kada je 430 .godine u Atini zavladala epidemija kolere, Hipokrat dolazi u Atinu i spašava grad od katastrofe. Hipokrat je živeo skromno i zabeleženo je da je u nekoliko navrata odbio da pruži lekarsku pomoć zemljama koje su bile u neprijateljskim odnosima sa Grčkom. U centru Kosa i danas se nalazi drvo ispod kog je Hipokrat podučavao svoje učenike.

 

Letovanje

 

Ostrvo Kos poseti preko milion turista godišnje. Centar turizma je grad Kos. Grad je smešten na takvom mestu da se lako mogu obići svi zanimljivi lokaliteti. U gradu postoje dve peščane plaže na kojima je uvek zabavno. Najznačajnije antičke iskopine u gradu su Stadion, Odeon, Agora, Nympheon.

Poznatija izletišta van grada su Lampi i terme, a najpopularnije plaže Paradiso i Marmari.