Pela

 

 

 

Pela zauzima najseverniji deo Grčke, od granice sa Makedonijom na severu, do Soluna na jugu. Ovaj karakteristični grčki pejzaž prožet je neiscrpnim tragovima istorije, od najranijih vekova do danas. To je zemlja makedonskih kraljeva Filipa i njegovog sina Aleksandra Velikog. U oblasti Pele su smeštene prestonice i značajni gradovi makedonske kraljevine.

Tradicionalna naselja i antički stubovi, zgrade prvih radionica i istorijske iskopine pružaju bogatu kulturnu sliku. Tradicionalno naselje Varosi i etno muzej u Edesi, stara Mitropolija u Janici i Sveti manastir Arhangel pokraj istoimenog naselja, stari Agios Atanasios u podnožju planine Voras, živi su dokaz tradicije koja postoji kroz vekove.

Neki od predloga koji zauvek ostaju urezani u sećanja posetilaca su planinski masivi oblasti Voras, Pinovo i Vermion, zimski centar na Vorasu (Kajmakčalan), spuštanje do moćnih voda reke Moglenice, veslanje po reci Ludija.

Vodopadi, magija vodenog elementa i jedinstveni motiv Grčke, očaravaju u oblasti Pele. Jedan od najlepših je vodopad u oblasti Lutraki.

 

 

Pela Karta