Limenaria

 

 

Limenaria je lepo mesto udaljeno 42 km od Tasosa i 24 km od Skala Pinosa. Po veličini je drugi grad na Tasosu i smešten je na jugozapadnoj obali.

Limenaria je popularna turistička destinacija koja može da ponudi puno od autentične grčke kulture i tradicije. Duž plaže se nalazi veliki broj taverni i restorana u kojima je moguće probati grčke specijalitete.

Turisti mogu birati između velikog broja plaža. Zapadno od grada nalazi se 2 km duga peščano-stenovita plaža. Odmah posle nje smeštena je još lepša Tripti plaža.

 

 

Ukoliko krenete na istok, naići će te na slikovitu malu plažu Metalia. Ako nastavite dalje, 2 km od Limenarie nailazi se na Pefkari, dugu peščanu plažu mestimično išaranu stenama. Na četvrtom kilometru nalazi se Potos, druga dugačka peščana plaža.

Zanimljivo je da do početka 20.veka, Limenarija nije imala skoro nikakav značaj. Dvadesetih godina prošlog veka, nemačke kompanije započinju sa eksploatacijom cinka u okolini grada, što dovodi do doseljavanja velikog broja ljudi. Istovremeno, 1923 .godine desila se razmena stanovništva između Grčke i Turske. Tom prilikom, znatan broj pripadnika grčke manjine u Turskoj doselio se u Limenariu.