Grčka - Pierija

 

 

 

Pierija je značajna turistička regija Grčke, povezana glavnim auto putem sa Solunom i Atinom. Bila je naročito popularna među srpskim turistima osamdesetih godina prošlog veka. Administrativni centar regije, Katerini, udaljen je samo 70 km od Soluna. Duž cele Pierije, paralelno sa auto putem, pruža se želečnička mreža sa velikim brojem međustanica.

 

 

U severnom delu Pierije obično se posećuju plaže i vodena staništa mesta Aliki i Alijakmonas. U unutrašnjosti vredi posetiti planinske masive Pierije kako bi se uživalo u prirodnim lepotama i obišli vizantijski manastiri. Južna Pierija nudi veliki broj plaža u priobalnom delu, dok se u kontinentalnom delu nalazi mitska planina Olimp sa uređenim pešačkim stazama koje prolaze pored vodopada i jezera, starih hramova i arheoloških nalazišta.

Izvan Pierije uobičajeno mesto do kojih se organizuju izleti su Meteori do kojih se dolazi kroz dolinu Tempa. Zatim mesta Pilio, Volos i dalje do Skiatosa. Na jugu, za samo nekoliko sati može se stići do Delfija, Atine i Korinta.

 

Mapa Grcke