Ostrva Paksi i Antipaksi

 

 


Maleno grčko ostrvo Paksi (Paxos) se nalazi južno od Krfa. Prema grčkoj mitologiji, ova dva ostrva nekada su bila spojena, ali ih je bog mora Poseidon razdvojio jednim udarcem svog trozupca. Od tada pa do danas, istorija Paksija je tesno povezana sa istorijom Krfa. Ostrvo je dugo desetak kilometara i ima svega 3000 stanovnika. Pored turizma, poljoprivreda je važno zanimanje stanovništva. Na tako malenom ostrvu ima preko 250.000 stabala maslina.

 

Paksi

 

 

Glavno turističko mesto Gaios je ujedno i "glavni grad" ostrva. U njemu se nalazi marina koja može da primi veliki broj jahti. Nekoliko kilometara od Gaiosa, nalazi se Ozijas u kome se mogu videti ostaci ranohrišćanske crkve. Popularno mesto za letovanje je Laka, udaljena 8 km od Gaiosa. Na ostrvu postoji i veliki broj pećina koje se mogu obići sa vodičem.

 

Antipaksi Plaza

 

Najlepši ukras ostrva su njegove peskovite plaže sa tirkiznim morem. Prelepe plaže nalaze se i na Antipaksosu, nenaseljenom ostrvu nasuprot Paksija.

 

 

Kako stići


Od Krfa se do Paksija i Antipaksija stiže veoma lako dnevnim ekskurzijama sa Krfa. Redovnim brodskim linijama, može se doći i sa Parge.