Grad Retimno

 

 Stari zapisi, pronađeni novčići, kao i brojni arheološki nalazi govore da je još u antičko vreme postojao grad Rithymno. Njegov tačan položaj u to doba nije poznat, mada se pretpostavlja da se nalazio na brdu Paleokastro, na mestu gde se danas nalazi mletačka tvrđava. Sve do dolaska Mletaka,koji su utvrdili grad i nazvali ga Kastel Vekio, naseobina nije imala neki naročiti značaj. Zidine su potpuno uništene 1571 .godine tokom napada pirata Barbarose. Samo dve godine kasnije, započeli su radovi na izgradnji tvrđave Retimno. U ovom periodu izgrađen je centralni trg, Klub Plemstva, fontane, kao i luksuzne privatne rezidencije i javne zgrade.

 

 

U septembru 1864 . Turci su okupirali Retimno i doneli svoj arhitektonski stil. Pored izgrađenih džamija i minareta, zgrade u prvobitnim mletačkim ulicama su promenile izgled tako što su drveni balkoni dodati fasadama kao produžeci gornjih spratova. Tako je grad zadobio odlike svojstvene muslimanskom gradu.

 U novije vreme, Retimno se konstantno razvijao u pogodno mesto za odmor. Danas Retimno nudi izvrstan smeštaj u svim kategorijama, od skromnih soba do luksuznih apartmana. Ukupno 13000 soba se prostire po čitavoj oblasti, a najviše na severnoj obali. Pored standardnih hotela i apartmana, postoje i značajni smeštajni kapaciteti u okviru agro turizma oko Retimna i unutrašnjosti oblasti.