Krit - Grad Hania

 

Hanija iznenađuje posetioce velikim brojem starih građevina, spomenika i trgovima koji su nasleđe bogate istorije. Stari grad na uzvišenju Kasteli izgrađen je na ostacima minojske Kidonie. Jednim delom izlazi na more, jedna strana je okružena venecijanskim, a druga vizantijskim zidinama. Od minojske civilizacije su ostali veličanstveni grobovi i keramički predmeti iz raznih perioda. Kasnije, tokom venecijanske i turske okupacije, ovde su se mešale različite religije i kulture. Sve one zajedno, ostavile su duboke tragove i stvorile zanimljive kreacije.

U kraju Topanas, susreću se bogato ukrašene fasade venecijanskih vila i tipične turske kuće sa produženim terasama. U staroj jevrejskoj četvrti postoji sinagoga, dok se u ulici Halidon nalazi Folklorni muzej. Arheološko blago se danas nalazi u Arheološkom muzeju, a u blizini je tursko kupatilo.

 

Grad Hania na Kritu

 

Na keju se veličanstveno izdiže venecijanski svetionik i upravo preko puta njega džamija Kučuk Hasana iz 17.veka. Malo dalje se vidi preostalih 7 dokova od ukupno 17 koliko ih je nekada bilo. Istočnjački uticaj primećuje se i u ulici Stivanadika, gde se može naći izvanredna ponuda kožnih proizvoda.u starom, turskom delu grada nalazi se crkva sa zvonikom i minaretom.

 

 

Istočno od zidina starog grada, nalazi se naselje Kum-Kapi gde su u poslednjim decenijama turske vladavine beduini podigli svoje naselje. Danas je taj deo grada popularno mesto za izlazak među mladima.

Grad Hanija, prva prestonica Krita, uspela je da sačuva svoje istorijsko nasleđe tolom vekova. Primamljivu atmosferu stvaraju mnogobrojni restorani i kafići raspoređeni duž pešačkih zona.